• Link03.07.2016 :: 12:30

    Tort brzoskwiniowy z mascarpone

    Komentuj (0)



    Tort w niecałą godzinę? Da się to zrobić nawet szybciej! Cała tajemnica ukryta jest w prostocie tego przepisu a o przyjemności jedzenia już nie wspomnę - niech najlepszym dowodem na doskonały smak będzie to,że tort zniknął ze stołu tak szybko jak został zrobiony:) 
    Można samodzielnie upiec biszkopt, ja zrezygnowałam z tego ze względu na czas i poziom trudności wykonania, zależało mi na prostocie. Przygotowanie tego tortu nie wymaga wielkich umiejętności a potrafi być wielką przyjemnością - szczególnie dla jubilata:)

    Składniki:
    +3 warstwowy spód do tortów
    +kieliszek brandy
    +pół cytryny
    +400g kremowej śmietany do deserów 36%
    +500g serka mascarpone
    +60g cukru pudru
    +300g niskosłodzonego dżemu brzoskwiniowego (np. łowicz)
    +aromat waniliowy
    +3 brzoskwinie

    Do miski wkładamy śmietanę, mascarpone, cukier i kilka kropli aromatu i dokładnie mieszamy ,aż wszystkie składniki się połączą. Do formy wkładamy pierwszą warstwę ciasta. Skrapiamy sokiem z cytryny i brandy. 
    Smarujemy ok. 1/3 kremu. Nakładamy kolejną warstwę ciasta (pokropioną cytryną i brandy) i smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Powtarzamy czynność z kolejną warstwą ciasta i na wierzchu smarujemy pozostałym kremem, na górze i ze wszystkich stron. Brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzch. Wkładamy do lodówki na kilka godzin a następnie delektujemy się smakiem:) Smacznego!

  • Wykonała Inez ©
    Szablony.Blogowicz.info
    Blog & Instrukcje na Bloga