Tort brzoskwiniowy z mascarpone

Tort brzoskwiniowy z mascarpone



Tort w niecałą godzinę? Da się to zrobić nawet szybciej! Cała tajemnica ukryta jest w prostocie tego przepisu a o przyjemności jedzenia już nie wspomnę - niech najlepszym dowodem na doskonały smak będzie to,że tort zniknął ze stołu tak szybko jak został zrobiony:) 
Można samodzielnie upiec biszkopt, ja zrezygnowałam z tego ze względu na czas i poziom trudności wykonania, zależało mi na prostocie. Przygotowanie tego tortu nie wymaga wielkich umiejętności a potrafi być wielką przyjemnością - szczególnie dla jubilata:)

Składniki:
+3 warstwowy spód do tortów
+kieliszek brandy
+pół cytryny
+400g kremowej śmietany do deserów 36%
+500g serka mascarpone
+60g cukru pudru
+300g niskosłodzonego dżemu brzoskwiniowego (np. łowicz)
+aromat waniliowy
+3 brzoskwinie

Do miski wkładamy śmietanę, mascarpone, cukier i kilka kropli aromatu i dokładnie mieszamy ,aż wszystkie składniki się połączą. Do formy wkładamy pierwszą warstwę ciasta. Skrapiamy sokiem z cytryny i brandy. 
Smarujemy ok. 1/3 kremu. Nakładamy kolejną warstwę ciasta (pokropioną cytryną i brandy) i smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Powtarzamy czynność z kolejną warstwą ciasta i na wierzchu smarujemy pozostałym kremem, na górze i ze wszystkich stron. Brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzch. Wkładamy do lodówki na kilka godzin a następnie delektujemy się smakiem:) Smacznego!

Komentarze: