Steak au poivre

Steak au poivre


Po "krótkiej" nieobecności wracam z nowymi pomysłami i przepisami :) Ten ucieszy szczególnie wszystkich mięsożerców, ale również amatorów kuchni francuskiej. Sekretem tego dania jest idealnie przyrządzona wołowina i oczywiście gęsty sos pieprzowy (w moim daniu dominuje pieprz czerwony). Do steka doskonale pasuje kremowe puree z batatów z dodatkiem czarnuszki. Danie przyrządza się szybko i jest dość proste o ile będziemy przestrzegać pewnych zasad i wołowina będzie z dobrego źródła.

Składniki:
+2 steki z pierwszej krzyżowej ok. 200g/szt
+pieprz czarny mielony
+oliwa z oliwek

Sos:
+2 łyżki śmietany 18stki
+2 łyżki śmietanki 30stki
+pieprz kolorowy ziarnisty
+40ml koniaku
+łyżeczka soku z cytryny
+sól

Puree:
+1 duży batat
+2 łyżki śmietany 18stki
+szczypta cynamonu
+płaska łyżka czarnuszki
+sól i pieprz

W pierwszej kolejności przygotujemy puree ponieważ robi się je najdłużej. Batata obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, solimy dużą szczyptą i gotujemy do miękkości. Odlewamy część wody (zostawiamy jedynie odrobinę na dnie). Dodajemy śmietanę i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem, mieszamy, na koniec posypujemy czarnuszką. Puree trzymamy w cieple, teraz czas zająć się mięsem.

Steki oprószamy mielonym pieprzem i delikatnie nacieramy oliwą. Na suchą patelnię (bez tłuszczu) kładziemy mięso i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Po przewróceniu na drugą stronę nakładamy na mięso odrobinę masła i soli.
Zdejmujemy wołowinę z patelni, przekładamy na talerz i zakrywamy folią. Mięso powinno "odpocząć" 5 minut, ale nie więcej. Tyle więc mamy czasu żeby przygotować sos.

Bazą sosu jest sok, który wydzielił się w trakcie smażenia, niech Wam nie przyjdzie do głowy żeby go wylewać!:) Do niego wlewamy na patelnię koniak i redukujemy. Dodajemy sok z cytryny, śmietanę (używam obu, gdyż sos na bazie samej 30% śmietany byłby zbyt ciężki) oraz płaską łyżkę kolorowego pieprzu. Zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy szczyptę soli i zdejmujemy z ognia. 

Na wierzchu posypuję steka i sos czerwonym pieprzem. Jest krwiście i pieprznie choć puree z batatów swoją słodkością i delikatnością równoważy intensywne smaki. Smacznego!:)


Komentarze:

20.01.2018, 23:10 :: 89.229.186.238
kolan
Prawidłowo mówi się "podajemy stek", nie "steka". Warto zawsze dbać o piękno mowy ojczystej.