• Link05.03.2016 :: 16:39

    Shepherd's Pie

    Komentuj (0)


    Shepherd's Pie to warzywno-mięsna zapiekanka, która podczas mojego pobytu w Stanach stała się jednym z moich ulubionych amerykańskich dań. Jest złożone z bardzo prostych składników - ich dobór zależy właściwie od gustu kucharza. Podstawa to trzy warstwy - duszone w winie i bulionie warzywa, mięso mielone (u mnie z indyka) i zapiekane w piecu ziemniaki. Proste, smaczne, niedzielne danie, sprawdzi się również w wersji wege.

    Składniki:
    +3 marchewki
    +3 łodygi selera naciowego
    +1 cebula
    +5 łyżek przecieru pomidorowego
    +5 ząbków czosnku
    +"chlust" czerwonego wytrawnego wina
    +pół szklanki bulionu
    +masło
    +szczypta cynamonu
    +sól, pieprz
    +ostra papryka
    +500g mięsa mielonego z indyka
    +świeży tymianek
    +4 ziemniaki
    +mleko
    +olej/oliwa

    Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie, dopóki nie zmiękną. Piekarnik ustawiamy na termoobieg, 200 stopni.
    Marchewki kroimy w plasterki, podobnie seler naciowy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni roztapiamy plaster masła, dodajemy pokrojone warzywa oraz kilka całych gałązek tymianku. 


    Podsmażamy przez ok 5 minut po czym dodajemy wyciśnięty czosnek, pieprz, cynamon i przecier pomidorowy. Mieszamy po czym dodajemy stopniowo dodajemy wino i bulion, ew. sól. Redukujemy i zdejmujemy z ognia (potrwa to ok. 10-15 minut zanim woda odparuje). Wyjmujemy gałązki tymianku a warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia.
    Na tej samej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy mięso - dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę po czym cały czas mieszając podsmażamy przez ok. 7 minut. Zdejmujemy z ognia i nakładamy mięso na warstwę warzyw w naczyniu.

    Do ugotowanych ziemniaków dodajemy dużą łyżkę masła i 3-4 łyżki mleka. Tłuczemy na gładką masę i wykładamy na wierzch naszej zapiekanki. Skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika na 13-15 minut (z górną grzałką).
    Enjoy! :)

  • Wykonała Inez ©
    Szablony.Blogowicz.info
    Blog & Instrukcje na Bloga