Shepherd's Pie

Shepherd's Pie


Shepherd's Pie to warzywno-mięsna zapiekanka, która podczas mojego pobytu w Stanach stała się jednym z moich ulubionych amerykańskich dań. Jest złożone z bardzo prostych składników - ich dobór zależy właściwie od gustu kucharza. Podstawa to trzy warstwy - duszone w winie i bulionie warzywa, mięso mielone (u mnie z indyka) i zapiekane w piecu ziemniaki. Proste, smaczne, niedzielne danie, sprawdzi się również w wersji wege.

Składniki:
+3 marchewki
+3 łodygi selera naciowego
+1 cebula
+5 łyżek przecieru pomidorowego
+5 ząbków czosnku
+"chlust" czerwonego wytrawnego wina
+pół szklanki bulionu
+masło
+szczypta cynamonu
+sól, pieprz
+ostra papryka
+500g mięsa mielonego z indyka
+świeży tymianek
+4 ziemniaki
+mleko
+olej/oliwa

Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie, dopóki nie zmiękną. Piekarnik ustawiamy na termoobieg, 200 stopni.
Marchewki kroimy w plasterki, podobnie seler naciowy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni roztapiamy plaster masła, dodajemy pokrojone warzywa oraz kilka całych gałązek tymianku. 


Podsmażamy przez ok 5 minut po czym dodajemy wyciśnięty czosnek, pieprz, cynamon i przecier pomidorowy. Mieszamy po czym dodajemy stopniowo dodajemy wino i bulion, ew. sól. Redukujemy i zdejmujemy z ognia (potrwa to ok. 10-15 minut zanim woda odparuje). Wyjmujemy gałązki tymianku a warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Na tej samej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy mięso - dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę po czym cały czas mieszając podsmażamy przez ok. 7 minut. Zdejmujemy z ognia i nakładamy mięso na warstwę warzyw w naczyniu.

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy dużą łyżkę masła i 3-4 łyżki mleka. Tłuczemy na gładką masę i wykładamy na wierzch naszej zapiekanki. Skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika na 13-15 minut (z górną grzałką).
Enjoy! :)

Komentarze: