• Link15.08.2016 :: 20:05

    Ośmiornica po galicyjsku

    Komentuj (0)

     
    Dzisiejszym przepisem chciałabym uraczyć szczególnie fanów wszelkich owoców morza. Ja rozsmakowałam się w nich dopiero kilka lat temu, podczas podróży do Hiszpanii i Portugalii. Danie, do którego zachęcam, to moja wariacja na temat znanej i lubianej w Hiszpanii ośmiornicy Pulpo a la Gallega. To danie niezwykle proste ale i efektowne :)
     

    Składniki: 
    +Ośmiornica ok 1,5kg (do kupienia w Lidlu) :) 
    +4 ząbki czosnku 
    +oliwa 
    +kg ziemniaków 
    +słodka wędzona papryka w proszku 
    +papryka chilli w proszku 
    +łyżeczka octu winnego 
    +pieprz mielony 
    +natka pietruszki 

    Ośmiornicę przed przygotowaniem musimy rozmrozić i dokładnie opłukać wodą aby pozbyć się nadmiaru soli - uważajcie, bo naprawdę potrafi być słona :) Następnie w płaskim garnku rozgrzewamy oliwę (tak by przykryła całe dno garnka) i dodajemy pokrojone w plasterki 4 ząbki czosnku. Następnie wkładamy do oliwy ośmiornicę i na małym ogniu gotujemy ok. 1,5h.
    Dobrze jest 2-3 razy podczas gotowania sprawdzić czy w garnku nie ubyło nam wody i czy ośmiornica nie przywiera do dna. 

    W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy obrane ziemniaki. Gdy będą prawie miękkie odcedzamy. Kroimy w plastry i układamy w żaroodpornym naczyniu, które smarujemy wcześniej oliwą. Ziemniaki zwierzchu również oblewamy odrobiną oliwy, posypujemy słodką papryką i odrobiną papryki chilli. Wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut na górną grzałkę tak aby nam się przypiekły i miały chrupiącą skórkę.
    Gdy ośmiornica nam się ugotuję wyjmujemy ją cedzakiem na talerz i kroimy w kawałki. 

    Ziemniaki wyjmujemy z pieca i układamy na nich kawałki ośmiornicy. Skrapiamy delikatnie octem winnym, dodajemy grubo zmielony pieprz i posypujemy natką pietruszki. Palce lizać! :)


  • Wykonała Inez ©
    Szablony.Blogowicz.info
    Blog & Instrukcje na Bloga