Leniwe z cytryną i miętą

Leniwe z cytryną i miętą


Prawdziwą przyjemność wiosną sprawia mi jedzenie na świeżym powietrzu.. To także sezon na świeże, lekkie smaki i choć kuchnia polska sama w sobie do lekkich nie należy to można na wiele sposobów dodać jej skrzydeł i trochę ją urozmaicić. Ponieważ uwielbiam kluski leniwe proponuję małą wariację na ten temat - w moim wydaniu z miętą i cytryną, oblane delikatnym cytrynowym sosem. 

Składniki:
+Twaróg śmietankowy 250g (najlepiej gładki i jak najmniej przetworzony)
+1 duże jajko
+ok. 170g mąki pszennej
+skórka z jednej cytryny
+ok. 10 listków mięty
+sok z połowy cytryny
+jogurt naturalny gęsty
+łyżka cukru pudru

Podstawą jest twaróg - powinien być gładki. Jeśli ma grudki przed wyrobieniem ciasta powinniśmy go zmielić. Twaróg mieszamy w misce z jajkiem i mąką cały czas urabiając na gładką masę. Cytrynę parzymy wrzątkiem żeby pozbawić skórkę goryczy. Na tarce (małe oczka) ścieramy skórkę do ciasta. Dodajemy również drobno posiekaną miętę i ugniatamy. Ciasto nie powinno się lepić do rąk, ale uważajmy z ilością mąki żeby kluski potem nie utraciły swojej sprężystości. Dlatego też w przepisie dodałam orientacyjną ilość mąki - wszystko zależy od konsystencji twarogu i tego na ile jest mokry, te bardziej mokre mogą wymagać użycia nieco większej ilości mąki. Gotowe ciasto dzielimy na części i w rękach rozwałkowujemy na wałki o średnicy 2-3 cm. Na stolnicy rozsypujemy mąkę, delikatnie rozpłaszczamy wałki i tniemy nożem w rąby.


Do wrzącej osolonej wody wrzucamy leniwe i wyjmujemy w momencie ich wypłynięcia (trwa to ok minuty, dwóch).

Do jogurtu wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy.
Smacznego:)

Komentarze: