• Link30.07.2016 :: 17:37

    Knedle z czereśniami

    Komentuj (0)


    Zgodnie ze słowiańską tradycją postanowiłam przyrządzić dzisiaj knedle (choć tak naprawdę pochodzą z Austrii to nie ma nic lepszego niż te czeskie knedličky :)). Ich smak jest wyjątkowy a danie jest proste i przyjemne w przygotowaniu. To już ostatni dzwonek na czereśnie, więc radzę się pośpieszyć jeśli chcecie spróbować tego wariantu, jednak nadzienie może być dowolone: truskawki, wiśnie, maliny czy śliwki będą równie świetnie pasować.

    Składniki
    +500g ugotowanych ziemniaków (wyszło mi tyle z 800g surowych)
    +2 jajka
    +łyżka cukru pudru
    +300g mąki
    +szczypta soli
    +3 garści czereśni
    +masło
    +miód wielokwiatowy
    +śmietana 18stka

    Na początek obieramy ziemniaki i kroimy w kawałki żeby szybciej się ugotowały. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i rozgniatamy na gładkie puree. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie możemy umyć i wydrylować czereśnie.

    Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy mąkę, cukier puder, sól i jajka. Bardzo dokładnie ugniatamy do momentu uzyskania gęstej, gładkiej i trochę lepkiej masy. Dla ułatwienia można posypać sobie ręcę mąką. Formujemy kulkę, rozgniatamy ją na dłoni i w środku umieszczamy 1-2 czereśnie. Zawijamy, szczelnie zaklejamy ciasto i ponownie formujemy w kształt kulki.


    W wysokim garnku gotujemy wodę i w momencie wrzenia wkładamy do niej knedle. Powinny gotować się od 3 do 5 minut. Wyjmujemy kiedy wypłyną na wierzch.

    Na patelni roztapiamy masło i dodajemy łyżkę miodu.

    Knedle układamy na talerzu, polewamy maślano-miodowym sosem. Knedle wyśmienicie będą smakować z dodatkiem zimnej, kwaśnej śmietany. Doskonały sposób na osłodę deszczowego dnia:)



  • Wykonała Inez ©
    Szablony.Blogowicz.info
    Blog & Instrukcje na Bloga