• Link10.07.2016 :: 16:22

    Indyk w sosie z malin z duszonymi warzywami z szałwią

    Komentuj (0)


    Niedzielny obiad niekoniecznie musi oznaczać schabowego (z całym szacunkiem do schabowego!:)). Letni dzień i słońce za oknem pobudzają moją kulinarną wyobraźnię. Sezonowe smaki i zapachy na talerzu to zdecydowanie to czego szukam i co Wam polecam. Połączenie malin w czerwonym winie z delikatną polędwiczką z indyka jest lekkie,świeże i doskonale pasuje do warzyw duszonych na maśle z szałwią. Magia smaków, zapachów i kolorów :)

    Składniki:
    +2 polędwiczki z piersi indyka
    +suszony estragon
    +starta gałka muszkatołowa
    +sól i pieprz
    +słodka papryka w proszku
    +masło
    Sos:
    +3 garści malin
    +150ml czerwonego wytrawnego wina
    + łyżka soku z cytryny
    + łyżka dżemu malinowego
    + szczypta soli
    Warzywa: 
    +2 duże marchewki
    +żółta cukinia
    +kilkanaście listków szałwii
    +3 ząbki czosnku
    +masło
    + ok 200 ml bulionu
    +sól i pieprz

    Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki średniej grubości.  Wkładamy do rondelka, zalewamy bulionem, wkładamy 3-4 listki szałwii. Gotujemy ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy sos malinowy. Na patelnię wrzucamy maliny, zalewamy winem i sokiem z cytryny a następnie gotujemy aż maliny się rozpadną. Dodajemy szczyptę soli i dżem malinowy, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przecieramy przez sitko żeby pozbyć się pestek.

    Mięso nacieramy solą, pieprzem, estragonem i gałką muszkatołową. Rozgrzewamy patelnię grillową nasmarowaną masłem i smażymy ok. 20 minut (po 10 minut z każdej strony).

    Podgotowaną w bulionie marchewkę odcedzamy. Na drugiej patelni roztapiamy plaster masła, wyciskamy czosnek,dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i marchewkę. Dodajemy sól, pieprz i ok. 5-6 listków szałwii. Przykrywamy i dusimy 10 minut.

    Mięso kroimy w grube plastry i układamy na talerzu wraz z warzywami i sosem. Dekorujemy malinami i listkami szałwii. Smacznego :)



  • Wykonała Inez ©
    Szablony.Blogowicz.info
    Blog & Instrukcje na Bloga