Indyk w sosie z malin z duszonymi warzywami z szałwią

Indyk w sosie z malin z duszonymi warzywami z szałwią


Niedzielny obiad niekoniecznie musi oznaczać schabowego (z całym szacunkiem do schabowego!:)). Letni dzień i słońce za oknem pobudzają moją kulinarną wyobraźnię. Sezonowe smaki i zapachy na talerzu to zdecydowanie to czego szukam i co Wam polecam. Połączenie malin w czerwonym winie z delikatną polędwiczką z indyka jest lekkie,świeże i doskonale pasuje do warzyw duszonych na maśle z szałwią. Magia smaków, zapachów i kolorów :)

Składniki:
+2 polędwiczki z piersi indyka
+suszony estragon
+starta gałka muszkatołowa
+sól i pieprz
+słodka papryka w proszku
+masło
Sos:
+3 garści malin
+150ml czerwonego wytrawnego wina
+ łyżka soku z cytryny
+ łyżka dżemu malinowego
+ szczypta soli
Warzywa: 
+2 duże marchewki
+żółta cukinia
+kilkanaście listków szałwii
+3 ząbki czosnku
+masło
+ ok 200 ml bulionu
+sól i pieprz

Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki średniej grubości.  Wkładamy do rondelka, zalewamy bulionem, wkładamy 3-4 listki szałwii. Gotujemy ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy sos malinowy. Na patelnię wrzucamy maliny, zalewamy winem i sokiem z cytryny a następnie gotujemy aż maliny się rozpadną. Dodajemy szczyptę soli i dżem malinowy, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przecieramy przez sitko żeby pozbyć się pestek.

Mięso nacieramy solą, pieprzem, estragonem i gałką muszkatołową. Rozgrzewamy patelnię grillową nasmarowaną masłem i smażymy ok. 20 minut (po 10 minut z każdej strony).

Podgotowaną w bulionie marchewkę odcedzamy. Na drugiej patelni roztapiamy plaster masła, wyciskamy czosnek,dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i marchewkę. Dodajemy sól, pieprz i ok. 5-6 listków szałwii. Przykrywamy i dusimy 10 minut.

Mięso kroimy w grube plastry i układamy na talerzu wraz z warzywami i sosem. Dekorujemy malinami i listkami szałwii. Smacznego :)



Komentarze: