• Link13.09.2016 :: 22:31

    Czekoladowe tagiatelle z musem gruszkowo-waniliowym

    Komentuj (0)


    Jak osłodzić sobie środek tygodnia? Bardzo prosto! Czekoladowy makaron z musem gruszkowo-waniliowym wynagrodzi wszelkie trudy tygodnia:) A kto nie robił jeszcze swojego makaronu może przekonać się jakie to proste i przyjemne.
    Gotowi?

    Składniki:
    +200g mąki pełnoziarnistej
    +1 jajko
    +1 żółtko
    +1 łyżka oliwy
    +3-4 łyżki wody
    +2 łyżki kakao (deserowego)
    +3 średnie gruszki
    +łyżeczka soku z cytryny
    +2 łyżki brązowego cukru
    +laska wanilii
    +śmietana 18stka

    W misce mieszamy składniki na makaron - mąkę , jajko, żółtko, kakao i oliwę. Zagniatamy ciasto stopniowo dodając wodę. Musimy pilnować żeby ciasto było plastyczne ale nie kleiło się do rąk. W zależności od konsystencji dodajemy więcej wody lub mąki. 
    Na blat wysypujemy mąkę, dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy na cieniutkie placki, z których ostrym nożem wycinamy paski o szerokości ok 1 cm.


    W wodzie zagotowujemy wodę na makaron a w tym czasie obieramy gruszki, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem. Czekamy aż cukier roztopi się i podlewamy odrobiną wody (tak aby zakryła dno) oraz dodajemy wanilię. Przykrywamy patelnię i dusimy aż gruszka będzie miękka. Przelewamy zawartość do wysokiego naczynia i miksujemy do momentu uzyskania konsystencji musu.

    Makaron podajemy ze startą skórką cytryny i gruszki i łyżką śmietany. Słodkiego:)

  • Wykonała Inez ©
    Szablony.Blogowicz.info
    Blog & Instrukcje na Bloga