Czekoladowe tagiatelle z musem gruszkowo-waniliowym

Czekoladowe tagiatelle z musem gruszkowo-waniliowym


Jak osłodzić sobie środek tygodnia? Bardzo prosto! Czekoladowy makaron z musem gruszkowo-waniliowym wynagrodzi wszelkie trudy tygodnia:) A kto nie robił jeszcze swojego makaronu może przekonać się jakie to proste i przyjemne.
Gotowi?

Składniki:
+200g mąki pełnoziarnistej
+1 jajko
+1 żółtko
+1 łyżka oliwy
+3-4 łyżki wody
+2 łyżki kakao (deserowego)
+3 średnie gruszki
+łyżeczka soku z cytryny
+2 łyżki brązowego cukru
+laska wanilii
+śmietana 18stka

W misce mieszamy składniki na makaron - mąkę , jajko, żółtko, kakao i oliwę. Zagniatamy ciasto stopniowo dodając wodę. Musimy pilnować żeby ciasto było plastyczne ale nie kleiło się do rąk. W zależności od konsystencji dodajemy więcej wody lub mąki. 
Na blat wysypujemy mąkę, dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy na cieniutkie placki, z których ostrym nożem wycinamy paski o szerokości ok 1 cm.


W wodzie zagotowujemy wodę na makaron a w tym czasie obieramy gruszki, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem. Czekamy aż cukier roztopi się i podlewamy odrobiną wody (tak aby zakryła dno) oraz dodajemy wanilię. Przykrywamy patelnię i dusimy aż gruszka będzie miękka. Przelewamy zawartość do wysokiego naczynia i miksujemy do momentu uzyskania konsystencji musu.

Makaron podajemy ze startą skórką cytryny i gruszki i łyżką śmietany. Słodkiego:)

Komentarze: