• Link08.05.2016 :: 18:14

    Cytrynowe burgery ze szparagami i sosem holdenderskim

    Komentuj (0)


    Weekend już dobiega końca, ale to dopiero początek pięknej pogody sprzyjającej grillowaniu. Chcąc zrobić danie, które będzie lekkie ale treściwe i ciekawe jednocześnie przygotowałam wiosennego burgera o wielu świeżych smakach. W środku znajdziemy delikatne drobiowe mięso ze skórką cytrynową, karmelizowaną cebulę, szparagi i wyśmienity sos holenderski. Brzmi kusząco? Jeszcze lepiej smakuje, a do tego nie jest bardzo kaloryczne (no może nie licząc sosu) :)

    Skład:
    +500g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
    +jajko
    +bułka tarta
    +skórka z 1 cytryny
    +2 łyżki soku z cytryny
    +sól i pieprz
    +czerwona cebula
    +łyżka cukru trzcinowego
    +pęczek szparagów
    +ser żółty maasdamer
    +dowolna sałata
    +pomidor
    +3 duże bułki

    Sos holenderski:
    +80g masła
    +3 żółtka
    +2 łyżki soku z cytryny
    +szczypta curry
    +sól i pieprz

    Dobrze zacząć od rozgrzania grilla i wstawienia wody (osolonej) w wysokim garnku na szparagi. 
    Mięso wkładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i startą skórkę (polecam sparzyć wcześniej cytrynę wrzątkiem, żeby skórka nie była gorzka). Dodajemy ok. 2 łyżek bułki tartej i dokładnie mieszamy. Formujemy burgery (mi wyszły trzy z 500g mięsa).


    Grillujemy na tacce ok. 20-25 minut.
    Do garnka z gotującą się wodą wkładamy szaragi (wcześniej obrane i pozbawione trzonków). Gotujemy 10 minut i odcedzamy.
    Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na suchą patelnię, zasypujemy cukrem i w niskiej temperaturze karmelizujemy dopóki cukier się nie roztopi a cebula nie zmięknie. 
    Pomidora i ser kroimy w plasterki. 
    Bułkę rozkrajamy na pół i wrzucamy na chwilę na grilla.

    Czas przygotować sos! W rondelku roztapiamy masło (na małym ogniu), pilnujemy żeby się nie zagotowało i klarujemy. Rozdzielamy żółtka i dodajemy do gorącego masła cały czas mocno mieszając (można się wspomóc blenderem). Dodajemy curry, sok z cytryny, sól i pieprz, mieszamy na gładką masę i zdejmujemy z ognia.
    Układamy składniki na podgrzanej bułce i delektujemy się burgerem w blasku słońca:) 


    Smacznego!


  • Wykonała Inez ©
    Szablony.Blogowicz.info
    Blog & Instrukcje na Bloga