• Link01.01.2017 :: 16:36

    Beef Wellington

    Komentuj (0)

    Kolejna edycja masterchefa już się zakończyła, ale nie u mnie w domu!;) W ramach noworocznej kolacji postanowiłam przygotować coś wyjątkowego - wszak jaki sylwester taki cały nowy rok. I tak powstało danie, do którego przymierzałam się już od dawna - beef wellington. Na to danie trzeba poświęcić trochę czasu, ale efekt jest warty wszelkich starań! Do dzieła!


    Składniki:
    + ok 600g polędwicy wołowej lub ligawy
    + 250g pieczarek
    + garść orzechów laskowych
    + 1 ząbek czosnku
    + musztarda francuska
    + szynka parmeńska
    + świeży tymianek
    + opakowanie ciasta francuskiego
    +olej
    +sól (zwykła i gruboziarnista)
    +pieprz
    + jajko

    Mięso nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony, po czym zdejmujemy z oleju i dokładnie smarujemy musztardą, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki blendujemy razem z czosnkiem i orzechami. Wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy z wody (trwa to ok 10 minut). W międzyczasie dodajemy do pieczarek szczyptę soli, pieprzu oraz listki świeżego tymianku.  Gdy pozbędziemy się nadmiaru wody odstawiamy do wystygnięcia.

    Na folii spożywczej układamy plasterki szynki parmeńskiej, smarujemy je naszą mieszanką z pieczarek i orzechów i na środku układamy wołowinę. Zawijamy ją dokładnie w szynkę, tak aby była szczelnie "zapakowana". Tak zawiniętą w folii wkładamy do lodówki na 15 minut.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni. Po wyjęciu mięsa z lodówki, zawijamy je w ciasto francuskie. Tutaj podobnie kładziemy mięso na środku rozwiniętego ciasta i bardzo dokładnie zawijamy nie pozostawiając żadnych dziur. Ponownie zawijamy w folię i na chwilę wkładamy do lodówki.

    Gdy piekarnik się już nagrzeje wyjmujemy wołowinę z lodówki, smarujemy ją rozbełtanym jajkiem i posypujemy gruboziarnistą solą. Pieczemy ok 45 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy ok 10 minut po czym zabieramy się do krojenia:) Ciasto powinno być przyrumienione a mięso upieczone, ale delikatnie różowe w środku. Smak tego dania jest intensywny, więc najlepiej będzie do niego pasowało delikatne czerwone wino.


    Życzę Wam wszystkiego smacznego w Nowym Roku!:)
  • Wykonała Inez ©
    Szablony.Blogowicz.info
    Blog & Instrukcje na Bloga