• Link03.07.2016 :: 12:30

    Tort brzoskwiniowy z mascarpone

    Komentuj (0)



    Tort w niecałą godzinę? Da się to zrobić nawet szybciej! Cała tajemnica ukryta jest w prostocie tego przepisu a o przyjemności jedzenia już nie wspomnę - niech najlepszym dowodem na doskonały smak będzie to,że tort zniknął ze stołu tak szybko jak został zrobiony:) 
    Można samodzielnie upiec biszkopt, ja zrezygnowałam z tego ze względu na czas i poziom trudności wykonania, zależało mi na prostocie. Przygotowanie tego tortu nie wymaga wielkich umiejętności a potrafi być wielką przyjemnością - szczególnie dla jubilata:)

    Składniki:
    +3 warstwowy spód do tortów
    +kieliszek brandy
    +pół cytryny
    +400g kremowej śmietany do deserów 36%
    +500g serka mascarpone
    +60g cukru pudru
    +300g niskosłodzonego dżemu brzoskwiniowego (np. łowicz)
    +aromat waniliowy
    +3 brzoskwinie

    Do miski wkładamy śmietanę, mascarpone, cukier i kilka kropli aromatu i dokładnie mieszamy ,aż wszystkie składniki się połączą. Do formy wkładamy pierwszą warstwę ciasta. Skrapiamy sokiem z cytryny i brandy. 
    Smarujemy ok. 1/3 kremu. Nakładamy kolejną warstwę ciasta (pokropioną cytryną i brandy) i smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Powtarzamy czynność z kolejną warstwą ciasta i na wierzchu smarujemy pozostałym kremem, na górze i ze wszystkich stron. Brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzch. Wkładamy do lodówki na kilka godzin a następnie delektujemy się smakiem:) Smacznego!

  • Link10.07.2016 :: 16:22

    Indyk w sosie z malin z duszonymi warzywami z szałwią

    Komentuj (0)


    Niedzielny obiad niekoniecznie musi oznaczać schabowego (z całym szacunkiem do schabowego!:)). Letni dzień i słońce za oknem pobudzają moją kulinarną wyobraźnię. Sezonowe smaki i zapachy na talerzu to zdecydowanie to czego szukam i co Wam polecam. Połączenie malin w czerwonym winie z delikatną polędwiczką z indyka jest lekkie,świeże i doskonale pasuje do warzyw duszonych na maśle z szałwią. Magia smaków, zapachów i kolorów :)

    Składniki:
    +2 polędwiczki z piersi indyka
    +suszony estragon
    +starta gałka muszkatołowa
    +sól i pieprz
    +słodka papryka w proszku
    +masło
    Sos:
    +3 garści malin
    +150ml czerwonego wytrawnego wina
    + łyżka soku z cytryny
    + łyżka dżemu malinowego
    + szczypta soli
    Warzywa: 
    +2 duże marchewki
    +żółta cukinia
    +kilkanaście listków szałwii
    +3 ząbki czosnku
    +masło
    + ok 200 ml bulionu
    +sól i pieprz

    Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki średniej grubości.  Wkładamy do rondelka, zalewamy bulionem, wkładamy 3-4 listki szałwii. Gotujemy ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy sos malinowy. Na patelnię wrzucamy maliny, zalewamy winem i sokiem z cytryny a następnie gotujemy aż maliny się rozpadną. Dodajemy szczyptę soli i dżem malinowy, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przecieramy przez sitko żeby pozbyć się pestek.

    Mięso nacieramy solą, pieprzem, estragonem i gałką muszkatołową. Rozgrzewamy patelnię grillową nasmarowaną masłem i smażymy ok. 20 minut (po 10 minut z każdej strony).

    Podgotowaną w bulionie marchewkę odcedzamy. Na drugiej patelni roztapiamy plaster masła, wyciskamy czosnek,dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i marchewkę. Dodajemy sól, pieprz i ok. 5-6 listków szałwii. Przykrywamy i dusimy 10 minut.

    Mięso kroimy w grube plastry i układamy na talerzu wraz z warzywami i sosem. Dekorujemy malinami i listkami szałwii. Smacznego :)



  • Link30.07.2016 :: 17:37

    Knedle z czereśniami

    Komentuj (0)


    Zgodnie ze słowiańską tradycją postanowiłam przyrządzić dzisiaj knedle (choć tak naprawdę pochodzą z Austrii to nie ma nic lepszego niż te czeskie knedličky :)). Ich smak jest wyjątkowy a danie jest proste i przyjemne w przygotowaniu. To już ostatni dzwonek na czereśnie, więc radzę się pośpieszyć jeśli chcecie spróbować tego wariantu, jednak nadzienie może być dowolone: truskawki, wiśnie, maliny czy śliwki będą równie świetnie pasować.

    Składniki
    +500g ugotowanych ziemniaków (wyszło mi tyle z 800g surowych)
    +2 jajka
    +łyżka cukru pudru
    +300g mąki
    +szczypta soli
    +3 garści czereśni
    +masło
    +miód wielokwiatowy
    +śmietana 18stka

    Na początek obieramy ziemniaki i kroimy w kawałki żeby szybciej się ugotowały. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i rozgniatamy na gładkie puree. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie możemy umyć i wydrylować czereśnie.

    Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy mąkę, cukier puder, sól i jajka. Bardzo dokładnie ugniatamy do momentu uzyskania gęstej, gładkiej i trochę lepkiej masy. Dla ułatwienia można posypać sobie ręcę mąką. Formujemy kulkę, rozgniatamy ją na dłoni i w środku umieszczamy 1-2 czereśnie. Zawijamy, szczelnie zaklejamy ciasto i ponownie formujemy w kształt kulki.


    W wysokim garnku gotujemy wodę i w momencie wrzenia wkładamy do niej knedle. Powinny gotować się od 3 do 5 minut. Wyjmujemy kiedy wypłyną na wierzch.

    Na patelni roztapiamy masło i dodajemy łyżkę miodu.

    Knedle układamy na talerzu, polewamy maślano-miodowym sosem. Knedle wyśmienicie będą smakować z dodatkiem zimnej, kwaśnej śmietany. Doskonały sposób na osłodę deszczowego dnia:)



  • Wykonała Inez ©
    Szablony.Blogowicz.info
    Blog & Instrukcje na Bloga