Ciasto różane z białą czekoladą

Ciasto różane z białą czekoladą


W zimie kalorii nie można liczyć! Co więcej, warto zimniejsze dni osładzać sobie na różne sposoby. Jednym z nich (a jest to sposób sprawdzony) jest upieczenie ciasta. Szczególnie dobrze sprawdzi się ciasto różane - jest lekkie, ma delikatną konsystencję i jest bajecznie pachnące. Kogoś jeszcze nie przekonałam? :)

Składniki:
+4 jajka
+250g cukru
+300g mąki pszennej
+250g ciepłego masła
+jogurt naturalny
+3 łyżeczki wody różanej (z ekstraktem z róży)
+2 łyżeczki proszku do pieczenia
+2 tabliczki białej czekolady
+masło i bułka tarta do wysmarowania blachy

Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy w misce z cukrem, dodajemy roztopione masło i 3 łyżki jogurtu naturalnego. Następnie dodajemy ekstrakt wody różanej.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy delikatnie mieszając do naszej mieszanki. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach dodając stopniowo mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia).
Nagrzewamy piekarnik do 180stopni. Blachę o średnicy 24cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę do formy i wkładamy do piekarnika na 50 minut (termoobieg). Wyjmując ciasto z piekarnika robimy "test patyczka" - jeśli jest mokry to znaczy że ciasto potrzebuje jeszcze chwili w piekarniku.
Odstawiamy do wystygnięcia (tak, to oczekiwanie jest trudne).
W garnku zagotowujemy szklankę wody, na garnku kładziemy stalową miskę (lub z grubego szkła) i wkładamy do niej pokruszone tabliczki czekolady. Cały czas mieszamy i kiedy czekolada zacznie się roztapiać dodajemy ok 2 łyżek jogurtu naturalnego dla nadania jedwabistej konsystencji. Płynną mieszanką polewamy ciasto - możemy je też dowolnie ozdobić. Czekamy aż polewa zastygnie i możemy rozpoczynać słodką rozpustę:)
Smacznego!




Komentarze: