Polędwiczki duszone w cydrze z puree z marchewki z pomarańczą![]() Polędwiczki można przygotować na wiele sposobów - jej mięso jest delikatne i doskonałe do marynowania. Dziś wygrały nuty cydru, pomarańczy i rozmarynu. Mięso w takiej marynacie doskonale komponuje się z delikatnym puree z machewki i z sokiem z pomarańczy. Do danie doskonale będzie pasować kasza gryczana. +polędwiczka wieprzowa ok.500g +2 łyżeczki musztardy +2 łyżeczki miodu +duża szczypta gałki muszkatołowej +sól i pieprz +2 ząbki czosnku +kilka gałązek rozmarynu +cydr półwytrawny +2 duże cebule +olej +mąka ziemniaczana +2 duże marchewki +bulion +sok z pomarańczy +kasza gryczana ![]() Polędwiczkę najlepiej zamarynować dzień wcześniej, jednak jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu dobrze potrzymać ją w marynacie przynajmniej 3-4 godziny. W misce mieszamy musztardę, miód, gałkę, sól, pieprz i czosnek, rozmaryn,podlewamy odrobiną cydru i w otrzymaną mieszanką dokładnie nacieramy mięso. Po zamarynowaniu polędwiczkę posypujemy mąką ziemniaczaną (ok. 1 łyżki). Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwiczkę ok 2 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni. Na rozgrzany olej wrzucamy cebule pokrojone w ćwiartki, smażymy ok 3 minut i zdejmujemy z ognia. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki, zalewamy odrobiną bulionu (tak aby przykryć marchewki ale żeby nie pływały w wodzie), dorzucamy gałązkę rozmarynu i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania podlewamy sokiem z pomarańczy (jeśli wody jest za dużo musimy zredukować). Polędwiczkę wkładamy z powrotem na patelnię z cebulą, dodajemy resztę pozostałej marynaty, podlewamy cydrem (ok.200ml) i przykrywamy patelnię. Dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Zdejmujemy polędwiczkę z patelni i dajemy jej chwilę "odpocząć". Sos, który został na patelni możemy wrazz duszoną cebulą wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną (będzie duuużo lepsza). Polędwiczki kroimy w plastry i podajemy na puree z marchewki. Smacznego! ![]() Komentarze: |