Kurczak z grillowanym ananasem i chilli-limonkowym sosem

Kurczak z grillowanym ananasem i chilli-limonkowym sosem


Upalne dni nie lubią ciężkich potraw ani godzin spędzonych w kuchni. Dlatego dziś polecam Wam danie, które idealnie dopełni tropikalny klimat, a do tego jest proste w przygotowaniu, lekkie, świeże i aromatyczne. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno, w formie letniej sałatki. Sos chilli-limonkowy dodaje całemu daniu niezbędnej pikanterii.

Składniki:
+ 2 piersi z kurczaka
+ świeży ananas
+ liście szpinaku
+1 czerwona cebula
+prażony słonecznik i orzeszki pini
+ odrobina oliwy
+2 ząbki czosnku
+suszony tymianek
+sok z połowy limonki
+sól i pieprz

Sos:
+1 czerwona papryka
+papryczka chilli (lub chilli w proszku)
+sos caribeno hot style, choć może być to dowolny sos chilli, który znajdziemy w kuchniach świata
+sok z połowy limonki

Pierś z kurczaka nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem i oblewamy sokiem z limonki. Odstawiamy na ok 2 godziny. Ananasa kroimy w plastry, odkrajamy skórkę i wyjmujemy twardy środek.

Czerwoną paprykę kroimy w cząstki, zalewamy odrobiną wody (dosłownie tyle, aby wypełniała dno garnka i żeby papryka się nie przypalała). Jeśli mamy papryczkę chilli możemy ją na tym etapie również dodać do gotowania (ilość zależy od Was, ja nie jestem chilli-head więc mi wystarczy odrobina, hardkorom polecam większe ilości). Sos musi być gęsty, więc jeśli wody jest za dużo redukujemy, jeśli odparuje - dolewamy odrobinę do momentu kiedy papryka nie zmięknie. Dodajemy sok z limonki, sól i miksujemy na gładką masę. I teraz klucz - jeśli chcesz żeby Twój palił jak słońce za oknem, dodaj odrobinę sosu karaibskiego. Ten, którego użyłam ja jest przywieziony z Panamy, ale jeśli nie znajdziesz w sklepie akurat tego - w sklepach pt "kuchnie świata" znajdziecie całą masę ostrych sosów z nutą tropikalną. Jeśli udało Ci się osiągnąć już upragniony poziom ostrości i gładką konstystencje, sos odstawiamy do wystudzenia.

Na grillu lub na patelni grillowej "podsmażamy" kurczaka i po chwili dodajemy również ananasa (który grilluje się nieco krócej). Dla soczystości najlepiej grillować nie dłużej niż 20 minut (zależy od grubości piersi). 
Pokrojone mięso układamy na świeżym szpinaku. Dodajemy pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę i prażone ziarna słonecznika oraz orzeszków pini (dla chętnych - nie jest to konieczne). Na szpinaku układamy również zgrillowanego ananasa, dodajemy sos i delektujemy się ostro-słodkim smakiem lata.


Smacznego!

Komentarze: