Cytrynowe burgery ze szparagami i sosem holdenderskim

Cytrynowe burgery ze szparagami i sosem holdenderskim


Weekend już dobiega końca, ale to dopiero początek pięknej pogody sprzyjającej grillowaniu. Chcąc zrobić danie, które będzie lekkie ale treściwe i ciekawe jednocześnie przygotowałam wiosennego burgera o wielu świeżych smakach. W środku znajdziemy delikatne drobiowe mięso ze skórką cytrynową, karmelizowaną cebulę, szparagi i wyśmienity sos holenderski. Brzmi kusząco? Jeszcze lepiej smakuje, a do tego nie jest bardzo kaloryczne (no może nie licząc sosu) :)

Skład:
+500g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
+jajko
+bułka tarta
+skórka z 1 cytryny
+2 łyżki soku z cytryny
+sól i pieprz
+czerwona cebula
+łyżka cukru trzcinowego
+pęczek szparagów
+ser żółty maasdamer
+dowolna sałata
+pomidor
+3 duże bułki

Sos holenderski:
+80g masła
+3 żółtka
+2 łyżki soku z cytryny
+szczypta curry
+sól i pieprz

Dobrze zacząć od rozgrzania grilla i wstawienia wody (osolonej) w wysokim garnku na szparagi. 
Mięso wkładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i startą skórkę (polecam sparzyć wcześniej cytrynę wrzątkiem, żeby skórka nie była gorzka). Dodajemy ok. 2 łyżek bułki tartej i dokładnie mieszamy. Formujemy burgery (mi wyszły trzy z 500g mięsa).


Grillujemy na tacce ok. 20-25 minut.
Do garnka z gotującą się wodą wkładamy szaragi (wcześniej obrane i pozbawione trzonków). Gotujemy 10 minut i odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na suchą patelnię, zasypujemy cukrem i w niskiej temperaturze karmelizujemy dopóki cukier się nie roztopi a cebula nie zmięknie. 
Pomidora i ser kroimy w plasterki. 
Bułkę rozkrajamy na pół i wrzucamy na chwilę na grilla.

Czas przygotować sos! W rondelku roztapiamy masło (na małym ogniu), pilnujemy żeby się nie zagotowało i klarujemy. Rozdzielamy żółtka i dodajemy do gorącego masła cały czas mocno mieszając (można się wspomóc blenderem). Dodajemy curry, sok z cytryny, sól i pieprz, mieszamy na gładką masę i zdejmujemy z ognia.
Układamy składniki na podgrzanej bułce i delektujemy się burgerem w blasku słońca:) 


Smacznego!


Komentarze: