• Link01.01.2017 :: 16:36

    Beef Wellington

    Komentuj (0)

    Kolejna edycja masterchefa już się zakończyła, ale nie u mnie w domu!;) W ramach noworocznej kolacji postanowiłam przygotować coś wyjątkowego - wszak jaki sylwester taki cały nowy rok. I tak powstało danie, do którego przymierzałam się już od dawna - beef wellington. Na to danie trzeba poświęcić trochę czasu, ale efekt jest warty wszelkich starań! Do dzieła!


    Składniki:
    + ok 600g polędwicy wołowej lub ligawy
    + 250g pieczarek
    + garść orzechów laskowych
    + 1 ząbek czosnku
    + musztarda francuska
    + szynka parmeńska
    + świeży tymianek
    + opakowanie ciasta francuskiego
    +olej
    +sól (zwykła i gruboziarnista)
    +pieprz
    + jajko

    Mięso nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony, po czym zdejmujemy z oleju i dokładnie smarujemy musztardą, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki blendujemy razem z czosnkiem i orzechami. Wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy z wody (trwa to ok 10 minut). W międzyczasie dodajemy do pieczarek szczyptę soli, pieprzu oraz listki świeżego tymianku.  Gdy pozbędziemy się nadmiaru wody odstawiamy do wystygnięcia.

    Na folii spożywczej układamy plasterki szynki parmeńskiej, smarujemy je naszą mieszanką z pieczarek i orzechów i na środku układamy wołowinę. Zawijamy ją dokładnie w szynkę, tak aby była szczelnie "zapakowana". Tak zawiniętą w folii wkładamy do lodówki na 15 minut.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni. Po wyjęciu mięsa z lodówki, zawijamy je w ciasto francuskie. Tutaj podobnie kładziemy mięso na środku rozwiniętego ciasta i bardzo dokładnie zawijamy nie pozostawiając żadnych dziur. Ponownie zawijamy w folię i na chwilę wkładamy do lodówki.

    Gdy piekarnik się już nagrzeje wyjmujemy wołowinę z lodówki, smarujemy ją rozbełtanym jajkiem i posypujemy gruboziarnistą solą. Pieczemy ok 45 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy ok 10 minut po czym zabieramy się do krojenia:) Ciasto powinno być przyrumienione a mięso upieczone, ale delikatnie różowe w środku. Smak tego dania jest intensywny, więc najlepiej będzie do niego pasowało delikatne czerwone wino.


    Życzę Wam wszystkiego smacznego w Nowym Roku!:)
  • Link05.01.2017 :: 20:27

    Ciasto różane z białą czekoladą

    Komentuj (0)


    W zimie kalorii nie można liczyć! Co więcej, warto zimniejsze dni osładzać sobie na różne sposoby. Jednym z nich (a jest to sposób sprawdzony) jest upieczenie ciasta. Szczególnie dobrze sprawdzi się ciasto różane - jest lekkie, ma delikatną konsystencję i jest bajecznie pachnące. Kogoś jeszcze nie przekonałam? :)

    Składniki:
    +4 jajka
    +250g cukru
    +300g mąki pszennej
    +250g ciepłego masła
    +jogurt naturalny
    +3 łyżeczki wody różanej (z ekstraktem z róży)
    +2 łyżeczki proszku do pieczenia
    +2 tabliczki białej czekolady
    +masło i bułka tarta do wysmarowania blachy

    Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy w misce z cukrem, dodajemy roztopione masło i 3 łyżki jogurtu naturalnego. Następnie dodajemy ekstrakt wody różanej.
    Białka ubijamy na sztywno i dodajemy delikatnie mieszając do naszej mieszanki. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach dodając stopniowo mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia).
    Nagrzewamy piekarnik do 180stopni. Blachę o średnicy 24cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę do formy i wkładamy do piekarnika na 50 minut (termoobieg). Wyjmując ciasto z piekarnika robimy "test patyczka" - jeśli jest mokry to znaczy że ciasto potrzebuje jeszcze chwili w piekarniku.
    Odstawiamy do wystygnięcia (tak, to oczekiwanie jest trudne).
    W garnku zagotowujemy szklankę wody, na garnku kładziemy stalową miskę (lub z grubego szkła) i wkładamy do niej pokruszone tabliczki czekolady. Cały czas mieszamy i kiedy czekolada zacznie się roztapiać dodajemy ok 2 łyżek jogurtu naturalnego dla nadania jedwabistej konsystencji. Płynną mieszanką polewamy ciasto - możemy je też dowolnie ozdobić. Czekamy aż polewa zastygnie i możemy rozpoczynać słodką rozpustę:)
    Smacznego!




  • Wykonała Inez ©
    Szablony.Blogowicz.info
    Blog & Instrukcje na Bloga